Bútor vásárlás azonnal helyszínen  készpénzért! 

  -Becslés

  -eredet és stílus megállapítása. 

Renaissance (olv. reneszánsz)  (XV-XVII. sz.) 1500-1600 közepéig Olaszországból indul útra. A renaissance stílusbútorai nehézkesek és szélesek. Az építészetben hasznátatos párkányok, profilok, pilaszterek és ezek díszítő elemei, a vájatok, csíkok, ökörszem dísz, stb. díszítik e stílus bútorait. Akantuszlevél, inda, gyümölcsfüzér, fantasztikus állatfigurák relifszerű faragása és többszínű homokban árnyékolt intarzia is jellemző bútordíszítményeken. Esztergályozott lábak, oszlopok, rozetták, gyűrűk, gombok, igen nagyszámban találhatók.

3. kép: Olasz renaissance XVI, század

 

Barokk stílus (XVII—XVIII, sz) 1600-1715-ig legerősebb képviselője Franciaország, azért XIV. Lajos stílusának is nevezik. E stílus bútorai között van egyszerű, minden faragott dísz és esztergályozott munka nélkül, de van igen gazdagon kiképzett főúri bútor is. A vonalvezetésre jellemző az egyenes vonal mellett a hajlított és csigavonal alkalmazása, az erősen kiugró koszorú párkány, kettős profilokkal ellátott ajtók, esztergályozott formák, csavart oszlopok. Díszítő elemei az akantusz levél és a kagyló, melyet eredeti alakjában önállóan alkalmaz. A faragott díszek erősen, kiugranak az alapból, a berakásos munkát, pedig a fém, kagyló intarziával és bronzdíszítéssel dolgozó Boule Károly francia asztalosmester ébenfa bútorain a legnagyobb tökéletességre emeli.

Német barokk karosszék XVII, század.

 
 

Angol barokk szék XVIII. század,

 
 

Rokokó stílus (XVIII. sz.) 1735 – 1765-ig XV. Lajos francia király nagykorúsága idejében bontakozott ki és Európa valamennyi udvarát meghódította. E stílus bútorait legfeltűnőbben a domborított felületek, a szabálytalan görbe vonalak, a szimmetria hiánya jellemzik.

6. kép: Rokokó szék XVIII, század.

Lajos stílusa (XVIII. sz.) második felében 1750 – 1800-ig készült bútorokat a merev, egyenes vonalvezetés jellemzi. A rokokó túlzott, szeszélyes formái eltűnnek, szimmetrikus elhelyezést nyernek a klasszikus stílust jellemző díszítő elemek u. n. aranyozott bronz relifek, párkány elemek, kör vagy, ovális medaillonok, címerek, vázák, virágfüzérek, az akantusz levél és a hajfonatszerű koszorú. A bútorlábak négyzetes, vagy kerek keresztmetszetűek lefelé vékonyodók. (Angliában, Adams Sheraton, Hepplewithe.)

XVI ,Lajos stílusú szék XVIII, század.

Empir stílus Napóleon császár stílusa (XVIII – XIX. sz.) 1800-1820. évig tartott, valójában a klasszicizmus befejezője. Sötétvörös mahagóni bútorain érezhető a kényelem hiánya, csupa szöglet, hasáb, kocka és inkább megcsodálni való darabok. Hatalmas felületei tükörfényesek, a tűzben aranyozott, szimmetrikusan elhelyezett finom rajzú bronz verete a római antik formákat ábrázolják, melyekhez az egyiptomi díszítő elemek, szfinx, sas, szárnyas napkorong, stb. is csatlakoznak.

Empire szék XIX, század,

Biedermeier stílus XIX. sz. első fele 1820 – 1840-ig az utolsó történelmi stílus, igazi hazája Németország és Ausztria. Az eddigi királystílusok helyébe a célszerűséget és Kényelmet kereső polgári stílus kerül, melynek bútorai a rokokó hajlott vonalú bútorainak, dísztelen leszármazottai, Az idegen előkelő mahagóni mellett, a hazai egyszerű cseresznye, körte, jávor fákat alkalmazzák eredeti színükben.